Art project: Pigments of the Imagination

Change your mind, change your skin

 

Kunstenaar Michaelangelo

Stainspotting is een vinding van kunstenaar Michaelangelo. Als street artist maakt hij al jaren van vlekken op straat bijzondere creaties. Met krijt bewerkt hij de vlekken en laat hij zijn gedachtes erop los. Hierdoor ontstaan kunstwerken die tijdelijk van aard zijn, zie www.instagram.com/stainspotting . De vormen die hij maakt zijn uniek, grillig, mythisch. Het spreekt de fantasie aan en de hersenen die deze vormen proberen te plaatsen in bestaande kaders. Michaelangelo (van origine Nederlands ) woont in Amerika: Miami, San Francisco en sinds kort in Los Angeles.

PROJECT

Fleur Jansen is het creatieve brein achter stainspotting & vitiligo. Vanuit haar stichting kwam zij op het idee om een kunstproject  te starten over vitiligo en om stainspotting toe te passen op vitiligopatronen via foto’s. Michaelangelo noemt zijn vitiligo kunst zelf ‘Pigments of the Imagination’. De combinatie vitiligo en kunst komt vaker voor. Sommige mensen met vitiligo bakenen hun vlekken af met een fineliner of er worden tatoeages overheen gezet. Kunstenaars gebruiken vitiligo als inspiratie. Ons idee past binnen deze trend, maar we onderscheiden ons. Het gaat ons niet om het opsieren van het lichaam, het lichaam is juist mooi op zichzelf.

 

Kunstenaar Michaelangelo zal foto’s van mensen met vitiligo (een bepaalde vlek) gaan bewerken en zijn gedachtes de vrije loop laten gaan. Hierdoor ontstaat een tijdelijk kunstwerk voor de persoon in kwestie, aangezien vitiligovlekken vaak veranderen in de loop der jaren.

 

Deze kunstwerken willen we publiceren op internet. Dit kan zowel via het instagram account van Michael als via andere social media of een eigen openbare website. Het project beweegt zichzelf voort.  De meest sterke kunstwerken willen we in wachtkamers van ziekenhuizen/klinieken waar vitiligopatiënten komen ophangen zowel in Nederland als in Amerika. Daarmee bereiken we dat mensen anders gaan kijken naar de patronen op hun lichaam, en zullen inzien dat het een prachtig transformatieproces is en mogelijk een ander zelfbeeld ontwikkelen. Dus ook een innerlijke empowerment verandering. Via de wachtkamers kunnen mensen zelf nieuwe foto’s insturen door het internetadres op de muur erbij te zetten en foto’s van anderen bekijken en delen via hun eigen social media.

REALISATIE

Voor het project zoeken we organisaties en individuen (bijvoorbeeld Lukida.com) die ons willen sponsoren. Het gaat vooral om het supporten van de kunstenaar, het opzetten van een website en een stukje projectmanagement (contact met klinieken/publiciteit). We willen het project bekendheid geven via een paar gespecialiseerde tijdschriften zoals Spotlight. Het wordt een langlopend project, in eerste instantie een jaar. Het zwaartepunt van de kosten ligt in het eerste jaar. Het streven is om het project zich op den duur zelf te laten bekostigen door alleen nog de kunstenaar te vergoeden via abonnees/crowdfunding.

Fleur Jansen: “De mythische verbeelding van Michaelangelo zet aan tot innerlijke transformatie en empowerment. Het zet de hersenen aan het werk om de vorm in kaders te plaatsen -wat niet meteen lukt- waardoor je anders gaat kijken naar jezelf.”
Michaelangelo: "Een vlek hoeft geen vloek te zijn; je kan met een beetje verbeelding de limitaties van de materie doorbreken, en daarmee een raam openen waardoor je met inzicht uitzicht krijgt op spirituele dimensies."

GEDACHTE

Door op een andere manier naar de vitiligovlek te kijken, dit vanuit een kunstzinnig perspectief, zullen mensen met de huidziekte een beter zelfbeeld ontwikkelen. Wij focussen ons op het transformatieproces dat gepaard gaat met de huidziekte. Iemand met vitiligo transformeert soms van buiten, maar altijd van binnen. De meeste vlekken zijn tijdelijk van aard. Het is niet de bedoeling om de vlekken “mooier” te maken. Change your mind, change your skin.

Visualisatie: wachtkamer prototypes

OVER ONS

Fleur Jansen is betrokken bij projecten als creatief leider. Haar stichting Jansen & Co is o.a. opgericht om samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties en individuen, voor verbindingen binnen de culturele sector, ook internationaal. Jansen & Co zorgt voor een vertaling van sociaalmaatschappelijke paradigma¹s naar toegankelijke culturele producties.

copyright (c) 2016-2018 STICHTING JANSEN & CO